Meten is weten

Meten is weten

Inleiding

Van een klant ontvingen wij een aantal vragen over het verbruik van energie. Nou krijgen wij wel vaker vragen over energieverbruik dus leek het ons een goed idee dit eens wat verder uit te werken. Eerst maar eens de vragen:
  1. Hoeveel van de zonne-energie wordt gebruikt voor het laden van de thuisaccu
  2. Hoeveel van de zonne-energie wordt gebruikt voor de auto accu
  3. Hoeveel zonne-energie wordt gebruikt voor overig gebruik thuis
  4. Hoeveel zonne-energie gaat naar het net
  5. Hoeveel (goedkope) netkosten gaat naar de thuisaccu
  6. Hoeveel vande thuisaccu wordt gebruikt voor eigen energieverbruik
  7. Hoeveel van de thuisaccu wordt gebruikt voor het laden vande auto accu
  8. Hoeveel van de thuisaccu wordt (duurder) terug geleverd aan het net 
Niet alle vragen zijn evengoed te beantwoorden: het hangt natuurlijk af welke meetdata beschikbaar is. Ter illustratie; een laadpaal is voor het Victron ESS net als een gloeilamp, het is een verbruiker in de totale mix aan verbruikers die je in een huis kunt aantreffen. Pas als we in staat zijn om die laadpaal apart te meten, kunnen we iets meer zeggen over het energieverbruik voor het laden van een auto. Meten is weten! De Victron EV Charger laadpaal beschikt bijvoorbeeld over extra meetdata zodat we met grote zekerheid kunnen vaststellen hoeveel energie er aangewend is voor het laden van een auto.

Victron grid-meter

Voordat we wat dieper ingaan op deze materie is het belangrijk om te begrijpen dat wij in het Victron ESS 2 typen meters hebben toegepast. En dat er een groot verschil zit in de wijze waarop deze meters energie meten waardoor de data soms niet goed vergeleken kan worden met de afrekening van de energie leverancier. Daar hebben we een ander artikel over geschreven en dat kun je hier lezen: https://support.hetslimmehuis.nl/portal/nl/kb/articles/afwijking-verklaard-in-meetresultaat-victron-systeem-en-slimmemeter.

Het meten van de opgewekte zonne-energie

In het Victron ESS wordt alle opgewekte zonnestroom bij elkaar opgeteld. Dus als er meerdere omvormers zijn, of de omvormers zijn gesplitst over de ingang en de uitgang van het systeem, dan wordt dat gelukkig toch als één waarde gemeten. Dat maakt het wat gemakkelijker. Natuurlijk kunnen we via geavanceerde grafieken wel de individuele meetdata achterhalen maar voor het beantwoorden van de vragen is dat nu niet relevant.
In het schema hiernaast zien we 2 PV systemen; PV Inverter (dit is bijvoorbeeld een Enphase of SolarEdge omvormer) en PV Charger. Deze laatste is een zogenaamde Victron MPPT Charger. Het opgetelde vermogen dat op dit moment wordt geproduceerd is 7.437 Watt.














Als we in het Dashboard verder naar beneden bladeren komen we bij de statistische meetdata. En hier kunnen we meer inzichtelijk maken hoeveel energie er nou werkelijk is geproduceerd.
Als we op het selectievak System overview klikken, kunnen we 3 soorten energie selecteren:
  1. Consumptie
  2. Solar
  3. Grid
In het andere selectievenster kunnen we een tijdsrange selecteren, bijvoorbeeld een week, een maand of jaar of een periode.








Meten van verbruik (consumptie)

In de onderste balk worden daarna de totaal tellingen getoond en met die tellingen gaan we aan de slag om antwoord te kunnen geven op de gestelde vragen.
Kiezen we bijvoorbeeld voor Consumptie, dan krijgen we deze tellingen:
Je kunt er nu voor kiezen om deze data in een Excel te typen. Doe dat dan ook voor de andere energie soorten (Solar en Grid). Dan krijg je een overzicht hoe energie in jouw huis wordt gebruikt.
Als voorbeeld:
We zien dat er totaal 74,4 kWh aan energie totaal is verbruikt.
Daarvan is 35,2 afkomstig van het net, 5,2 komt uit de batterij en 33,9 komt van de zon.

Meten van opgewekte zonnestroom

Kiezen we voor de tellingen van de zonnestroom, dan zien we dit:
Er is 50.7 kWh aan zonnestroom opgewekt.
2,1 kWh daarvan ging naar het net
14,7 kWh ging in de batterij
en 33,9 kWh werd direct gebruikt (dat zagen we ook al bij de consumptie tellingen).

Meten van afgenomen of verkochte energie aan het net

Tot slot kunnen we dan nog de tellingen voor het net (grid) inzichtelijk maken:


Van de gekochte energie ging 0,4 kWh naar de batterij
2, 1 kWh van de opgewekte zonne-energie werd verkocht (zie ook hiervoor bij solar)
35,2 kWh werd direct gebruikt voor consumptie in huis.

In je excel sheet kun je nu de totaal tellingen maken:

Naar de batterij: 0,4+14,7=15,1 kWh maar daar moet het verbruik weer vanaf 15,1-5,2=9,9 kWh dat effectief aan de batterij is toegevoegd.
Van het net: 35,2-2,1=33,1 kWh

Zou je nu een Victron EV Charger hebben voor het laden van de auto, dan kun je die data hier ook nog uitlezen. Daarmee heb je een redelijk compleet beeld van alle energie stromen die er in- en uitgaan.

Omzettingsverliezen

Als je dit over een langere tijd meet en bijhoudt zul je tot de conclusie komen dat er 'een gat' in de data zit. De tellingen kloppen niet helemaal. Dit komt door de omzettingsverliezen in de omvormers (warmte) en in de batterij (ook warmte). Als je dit nauwkeurig meet over een jaar kun je wel tot 10-15% verlies komen, zeker als je actief handelt met de batterij op de day-ahead energie markt.

Kosten en opbrengsten

Is er dan ten slotte ook nog een manier om de kosten en opbrengsten in kaart te brengen? Ja, maar met een opmerking. Dit kan alleen als je gebruik maakt van Dynamic ESS én als de formules voor Dynamic ESS goed zijn ingesteld. Pas dan kun je een vergelijking maken met bijvoorbeeld je afrekening van de energie leverancier.
Kijk voor de reporting functie in de VRM app of webbrowser, open het het linker menu helemaal onderaan, open deze pagina en ga naar Dynamic ESS report. Selecteer een periode en bekijk het rapport. Nogmaals, de betrouwbaarheid is afhankelijk van de ingevulde formules maar het geeft wel een aardig beeld van wat je moet betalen of terug krijgt.

 
    • Related Articles

    • Aanmelden thuisbatterij bij www.energieleveren.nl

      De netbeheerders zorgen voor een goed werkend energienet. Het is nodig dat zij weten waar energie gebruikt en terug geleverd wordt, zodat zij pieken op het net zoveel als mogelijk kunnen voorkomen. Pieken kunnen namelijk storingen veroorzaken. Als ...
    • Handleiding energieopslag in een slimme thuisbatterij

      Handleiding energieopslag in een slimme thuisbatterij Voorwoord Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van uw eigen kleine “energie centrale” van Hetslimmehuis. U heeft nu uw eigen energie opslag systeem dat zonne-energie opslaat zodat deze later ...
    • Help! Dynamic ESS doet niks

      Het is een opmerking of een vraag die wij vaak krijgen: Dynamic ESS doet niets of energie van de zonnepanelen wordt niet in de batterijen opgeslagen. In dit artikel leggen wij uit waarom dat soms zo is. Dynamic ESS is ontwikkeld met het oog op zo ...